lördag 20 november 2010

Julekuler av Arne & Carlos


Lördagsmorgonen var vit men eftermiddagen blöt. Jag stannar inne och lyssnar vidare på julmusik och bakar muffins. Med julkryddor... Ingefära, kanel och nejlikor. Och så tittar jag lite i min hög med julböcker. 

Överst ligger:
Julekuler av Arne & Carlos.  Den för hösten nya boken på norska förlaget Cappelen Damm ligger högt på norska boklistor och ska också komma ut i USA och en del andra länder. Här i Sverige kan vi läsa och glädjas åt den norska utgåvan, som nu är tryckt i fjärde upplagan. Arne & Carlos, designerparet som är stickikoner i Norge arbetar annars med maskinstickade plagg, men till den här boken har de översatt sina mönster så att de passar för handstickning. 

Boken Julekuler innehåller 55 mönster på olika mönstrade stickade kulor. Tillsammans med många fina bilder och trevliga texter. Boken är full av stickinspiration och vintriga bilder som gör att boken är intressant om än man inte sitter med stickor och garnnystan i hand. 

Själv trodde jag att det skulle vara svårt att tyda stickinstruktioner på norska, men de är så enkelt och pedagogiskt utformade med lättlästa diagram och ordentliga beskrivningar att det är fullt möjligt att åstadkomma stickade kulor även för svenska handarbetsentusiaster. Att använda till julgran, fönster, dörrhandtag eller var man nu väljer att hänga dessa norskinspirerade prydnader i ullgarn. Men för säkerhets skull ska jag börja på en enfärgad, inget mönster alls på min första kula alltså. Hoppas dock kunna avancera så att det blir en och annan ren, fågel eller ruta så småningom. Till detta - eller nästa -  års adventsgran.

Bild: Cappelen Damm

En trevlig lördagskväll önskar jag er! Antingen det blir i soffhörnet med stickningen eller någon annanstans. Själva är vi bortbjudna på Jordärtskockssoppa  och i stället för Gåbortsblomma överräcker vi en julgran. Modell större, för den ska stå utomhus och lysa i Advents- och juletid. Förmodligen utan stickade julekuler men väl med många ljus.Julekuler
Aren & Carlos
Cappelen Damm, 2010

1 kommentar:

Emmas utsikt sa...

En stickbok på norska borde ju jag ha. :D Små kulor är väl lagom komplicerat för mig? Om man lägger i en liten pingla blir det säkert en bra lekboll till Lillebror?

Ser fram mot nästa boktips!
Emma