onsdag 3 november 2010

Nu har jag läst ut Anne Holts deckare!


Nu har jag läst ut Frukta inte, deckaren av Anne Holt. Eller kriminalromanen, för det är verkligen mer än en deckare. Efter den där första äckelchocken på sidan 30 hade jag funderingar på att låta läsningen av de fortsatta sidorna vara. Men nyfikenheten tog överhanden och nu är jag en god läsupplevelse rikare. För den här boken gav verkligen något. Personbeskrivningarna känns realistiska, och om än hotbilden och konspirationen är högst otäck känns de tyvärr också möjliga i denna värld där inga otäckheter är omöjliga.

Jag vet att Anne Holt är en beundrad och produktiv författare och tidigare har jag läst 1222 över havet. Om tågpassagerare som på grund av snöstorm blev isolerade på ett högfjällshotell. Den var lite trivsamt Maria Langsk i stilen, men Frukta icke är en större läsupplevelse.

Författarinnan låter skickligt läsaren vänta på fortsättningen om de enskilda romanpersonerna eftersom det är många parallella spår och personhistorier som ska följas. Efter ett tag kom jag dessutom på den roliga ordlek författaren sysslar med i skiftena mellan styckena i boken. Som ett stycke som avslutas med meningen  "Inger Johanne kände sig så småningom redo att gå och lägga sig." Nästa stycke inleds med " En kvinna stirrade ut genom ett fönster och visste inte om hon någonsin kulle kunna sova igen."

Ett annat exempel "Det är just det vi inte vet som vi har ont av." Nästa kapitel börjar  "Det allra värsta hade varit att inte veta..."  Eller "Någon skulle i varje fall bry sig om pojkens död." Vilket leder ordtransporten till nästa styckes första mening "Bry er inte om mig, sa Yngvar Stubö och viftade bort mannen."

Påskdeckare lär vara en tradition i Norge där ju denna deckare kommer från. Som sådan gavs boken ut i Sverige, men med tanke på all snön i miljöbeskrivningarna är den också högst lämplig som juldeckare. Och som julklapp till någon läsglad person kanske?

Frukta inte
Anne Holt
Piratförlaget, 2010

4 kommentarer:

Emm sa...

Har några olästa Anne Holt böcker i hyllorna. Kanske dags att greppa tag i någon av dem snart.

/ Emm på POCK1.

Hanneles bok-paradis sa...

jag har bara sett henne på film

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Hej Eva! Kul att du kikade in hos mig. Åh, så bra! Här kan man få massor av lästips ser jag! Passar bra inför "sitta-inne-säsongen" :)
Välkommen tillbaka!
Hälsar, Anna-Karin

Boktokig sa...

Åh, den har jag här hemma. Då ska jag spara den till jullovet! Tack för tipset!!!! :)

Håller verkligen med om att Paddington är en rar björn. Det var en bra beskrivning av honom!