tisdag 9 november 2010

Robert Gustafsson, Från vaggan till deadline


Det roligaste med boken med den allvarlige mannen på omslaget är titeln. Och för mig räcker nästan det eftersom jag är förtjust i fyndiga titlar.

Såg ni på Berg flyttar in i förra veckan? Hon kom rullandes med sin röda resväska till just Robert Gustafsson. Jag blev först förvånad eftersom jag läst boken och förstått att han inte vill vika ut sitt hus och familjeliv i media. Även om han i boken är oändligt öppenhjärtlig om sitt eget liv. Men det löste han på ett ypperligt sätt. Berg flyttade inte in i familjens hus i Stockholm utan i nybyggda extrahuset i Kalmar. Hon och Robert sitter med festisar på frukostbordet och Kalmarsund utanför panoramafönster.

Jag blev så glad att jag inte missade det här Berg-programmet för det kompletterade biografin och bilden av Robert Gustavsson. Carina Bergs värd är pedantiskt lagd, husets röda kuddar och lampskärmar var helt rätt till den rödmålade fyren utanför fönstret. Ett sympatiskt inredningsdrag. Därför roade det mig när jag såg den kände komikern sova på ett udda örngott. Det var varken rött eller samstämmigt med påslakanet. Det visade avväpnande på ett avslappnat förhållande till tv-mediet och oss alla nyfikna tittare.

Biografin är omfattande med 361 sidor som också bjuder på en del fotografier. Robert förknippas ju ständigt med epitet Sveriges roligaste man, men det allvarliga och tunga finns med hela tiden.Tonen i boken är öppen,   men när jag läste saknade jag dock den personliga rösten, trots alla utlämnande personliga minnen från barndomen fram till dags dato. Från vaggan till deadline känns standardiserad i skrivstilen. Under läsningen undrade jag dessutom hur en så upptagen man som Robert Gustavsson kunde vara så über, ubermänsklig att han fått tid och kraft att samla ihop och sätta samman sitt liv på så många välskrivna sidor. Förklaringen fick jag när jag läste att Robert har en medförfattare, Klas Ekman.

Komikern Robert Gustavsson har verkligen berikat  livet för oss svenskar, visste ni förresten att det är tack vare Robert Gustafsson vi har haft glädjen att njuta av Pingu på TV?

Robert Gustafsson
Från Vaggan till deadline
Norstedts

2 kommentarer:

Emmas utsikt sa...

Å det programmet missade jag! Får se det på webben någon gång. Vad var det där med Pingu? Nu blevjag nyfiken?

:)
Emma

Granne med Selma sa...

Mönstret på våra brudlakan är ett gammalt mönster som jag hittade i gömmorna :-) Nu längtar jag bara efter att det beställda tyget ska komma så jag kan börja brodera.
Kram Sussie