lördag 26 mars 2011

Fay Weldon - självbiografi

auto da fay


Bild: Massolit förlag

Jag är innerligt glad över ett fint och förtroendefullt samarbete med olika förlag. Det ger bredd åt både mitt läsande och mina boktips i såväl tryckt som bloggande form. Och jag hoppas naturligtvis att mitt lilla bidrag att sprida bokinformation också ger någon effekt för bokförlag, bokhandlar och bibliotek. Nu eller så småningom.

Massolit heter ett nytt förlag som redan från början aktivt gått ut till bokbloggare för samarbete. Jag tillhör denna skara och uppskattar initiativet och gläds åt det faktum att vi kan hjälpa varandra. För som bokälskare är missionen att dela med sig av läsupplevelsen och kanske att få fler med liknande intressen att upptäcka pärlor i den stora bokutgivningsfloden.

Massolit Förlag har skickat ett par kriminalromaner, men också  nyutgåvan av Fay Weldons  En hondjävuls liv och lustar och  den nya Fay Weldon auto da fay. Den sistnämnda  har jag nyligen läst ut. Biografier har en gräddfil hos mig!

Fay Weldon skriver raskt och energiskt. Och självutlämnande. Att författaren arbetat som copy writer förklarar de kärnfulla meningarna. Boken är klart läsvärd.

I början av boken finns en svartvit bild på en läsande Fay. Hon ser ut att trivas med sin bok, hon är åtta år  och bor på Nya Zeeland. En av de följande bilderna visar på förödelsen efter en jordbävning i staden Napier där den lilla familjen bor innan Fay föds 1931. Jag hade precis börjat på boken när jordbävningen i Japan inträffade så dramatiken i Fay Weldons familj och omgivning kändes extra påtaglig.  Mamman och pappan skiljer sig så småningom, Fay går i nunneskola och upplever ett otal bostadsbyten genom åren. När mamman åker tillbaka till England bor Fay och systern på hotell med pappa Frank och hans olika dambekanta. Mamman återvänder till Nya Zeeland och systrarna upplever fina sommarlov hos pappadoktorn långt iväg på Nordön i hans nya liv, som så småningom också inbegriper ny familj.

Boken ger en intressant skildring av Stilla Havsområdet  tiden före och under andra världskriget. När kriget tar slut tar modern döttrarna med sig och flyttar till sitt forna hemland. Så börjar flyttkarusellen igen och jag imponeras av författarens förmåga att bena ut alla de olika adresser familjen genom åren bebodde. Under en Londonperiod tog mamman hushållsarbete i privatfamilj. Hon, som själv växt upp bekvämt med tjänstefolk fick med sina två döttrar bo i husets källare med avskild tjänsteingång . Inte så konstigt att det var just författaren Fay Weldon som stod för de första avsnitten till den fina brittiska TV-serien Herrskap och tjänstefolk som på engelska hette just Upstairs and downstairs om jag kommer ihåg rätt.

Weldons familj har en bakgrund av tragedier och  olyckliga giftermål och hennes eget liv  blir sökande och kantat av män. Med moderns hjälp tar hon ansvarsfullt hand om sin lilla dotter, barnafadern tillåts endast ha en perifer roll. I äktenskap nummer två, det med Ron Weldon, förblir hon gift i många år, om än inte till döden skiljde dem åt.

Jag tycker boken om Fays liv känns oavslutad. Och det är säkerligen inte för att det inte skulle finnas mer att delge oss nyfikna läsare." Vårt äktenskap var fullt av saker vi aldrig nämnde." Boken får ett abrupt slut utan att jag riktigt förstår varför. Även om Fay är i 80-årsåldern nu är hennes stil  ungdomlig och spänstig, så kanske att hon tänker sig en boklig fortsättning på berättelsen om sitt liv?

Ni andra som också har läst Fay Weldons böcker? Vad tyckte ni?

2 kommentarer:

Hannele på Hisingen sa...

hon har verkligen skrivit mycket, och bra

http://hannelesbibliotek.blogspot.com/

Desirée sa...

Ser fram emot den. Den ligger på bordet och väntar ... :)