tisdag 9 mars 2010

Baka Biscotti

I Italienska veckan har vi kommit till vår bakdag!Biscotti av Cheryl Lindblad är i flera meningar en läckerhet. Omslagsbildens servett ger rätt anslag denna vår när inrednings-trenden säger TURKOS. Och innehållet, ja bokens 64 sidor är också de rätt i tiden. För min del kan mat- och bakböcker ofta innebära teoretisk njutning, det vill säga jag kommer inte längre än till läsningen. Men biscottivärlden välkomnar med lätta recept och lämnar man umgänget med boken för att plocka fram ingredienser kan man snart fylla burkar, påsar och fat med dessa lättätna och hållbara kakor av italienskt ursprung.

Bilderna i boken är lockande och vackra, layout och papperskvalitet precis den rätta för min smak. Författaren bjuder på Espressobiscotti med citron, Biscotti med pecorinoost och biscotti med lakrits. Och en hel del andra smaksättningar, rödbeta till exempel!

Biscotti
Cheryl Lindblad
ICA BokförlagÄr det någon som vill påbörja hembakad bekantskap med denna torra och lättätna skorpdelikatess; här är mitt grundrecept på biscotti. De blir uppskattade på både studentmingel och vuxet stilla kaffestunder. För att inte tala om så lätt det är att sticka ner handen i en burk och njuta av en biscotti lite när som...

Biscotti med rostad mandel
250 gram mandel
150 gram smör
3 dl socker
2 ägg
ca 6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vanlijsocker

Ugnsrosta mandeln i 200 grader, 5 - 10 minuter. Håll koll och rör gärna om så att de inte blir brända.

Grovhacka hälften av mandeln.

Rör samman smör och socker.

Blanda ner bakpulver, vaniljsocker och både den hela och den hackade mandeln tillsammans med det mesta av mjölet.

Forma degen till sex rätt smala rullar och lägg på plåtar. Platta till rullarna.
Grädda längderna 10 - 15 minuter i mitten av ugnen. 175 grader.

Låt längderna svalna ca 15 minuter och skär dem sedan med vass kniv i lite lite sneda smala bitar.

Vänd upp snittytorna och grädda ytterligare ungefär 10 minuter. Glöm inte att sänka värmen lite så det inte blir mörka skorpor.

Nu får jag nog själv plocka fram mandel och bakpapper... Och cd:n med Solens mat-musiken, för i morgon är det dags att presentera en av Bo Hagströms böcker. Den som jag hade förlagt tidigare i veckan.

1 kommentar:

Boktokig sa...

ÅÅÅH... Biscotti är ju bara så gott!!!

jag tyckte faktiskt inte boken Mellan liv och död, var så bloddrypande. Men så gillar jag ju sjukhusserier som Grey's anotomy och Cityakuten.