fredag 5 mars 2010

La Pizza


Nikko Amandonico's LA PIZZA - den sanna hisorien från Neapel är en sådan där bokskatt som man görna köper i flera exemplar så man kan dela med sig av bokkärleken till sina vänner. Därför har jag just nu La Pizza inslagen för vidare postfärd ner till Italien, kanske vännerna där också blir förtjusta i denna lilla bok. Som så ofta med mina favvisar: här är det danskt band och de där högst användbara flickarna att stoppa in på sidor för bästa recepten. Det här är både en blädderbok och en läsebok. Fotografierna är vackra, det är en härlig blandning av svartvita portträtt och aptitretande färgbilder på mozarella och broccolipizzor. En sida visar noter och text till That's amore, på samma uppslag finns en yppig och ung Sophia Loren i full färd att smeta ut tomatröra på en utkavlad pizzadeg.


Neapeltrakten är berömd för sina tomater och sin tomatindustri. Och om jag skulle plocka ut en enda punkt på min lista värd att åka ända ner till Italien för att inhandla så vore det en rejäl laddning olika tomatsorter. Från de där allra minsta som blivit de mest populära att använda i dagens italienska hushåll......till de biffiga stora.Men jag skulle säkert också passa på att köpa alldeles färsk buffemozzarella från ett mejeri ute på landet. Den gungiga konsistensen och den smakrika smaken av ingenting som skulle kunna få mig att fotvandra åtminstone en bit av vägen... (Att jag tänker så kan bero på den gamla favoritboken från 1920-talet som handlar just om fotvandring från Sverige ner till Rom. Mer om den en annan gång kanske.)


Jag älskar altså mozzarella! Men eftersom jag bara blir besviken på den man kan få i Sverige har jag bestämt mig för att bara köpa mozzarella på dess ursprungsplats. Därför har vi vanlig svensk ost på våra vanliga svenska pizzor här i huset. Och det är gott det med.Åter till boken La Pizza; för trevlig läsning, klargörande pizzahistorik och goda recept - that's the book!!

La Pizza
Fotografi (på bloggen enbart omslagsbilden) Eva-Marie Rundquist
Text: Natalia Borri
Prisma (2004)

2 kommentarer:

Boktokig sa...

Verkar vara en härlig bok!!! Ja, som sagt det är en njutning att läsa böcker om mat och bakning!

Kajsa sa...

Härliga bilder!