onsdag 10 mars 2010

Solens öar"Jag ger dig mina allra bästa öar." Så står det på baksidan av den här dagens bok på Inreda med böcker. Och jag ger tips på en av mina favoritböcker o favoritförfattare. Och favorit-tv-röster. I det tipsandet är jag nog i sällskap av många Italien- och matvänner, eller hur?

Solens öar
Matresor till Italiens vackraste öar


Författaren Bo Hagström har också gett ut Solens mat och Solens smak. Mitt eget exemplar av Solens öar är fortfarande lite stelt oläst. Sidorna faller ännu inte upp av sig själva på favoritställen. Det här är en bok jag har på lager, den ska jag riktigt gotta mig åt i lugn och ro när andan faller på. Men jag har naturligtvis bläddrat försiktigt, flera gånger om! Och läst lite här och där. Bilderna är underbara, på kryddblad, öbefolkning, mat och miljöer.

På ön Capraia bjuder man på Peperoni del Pescatore, och när jag läser receptet ser jag att jag har ungefär alla ingredienser hemma. Selleri och vitt vin. Tänk om jag skulle ta och glädja Skogsmannen med italiensk paprikafisk i kväll? Pärltomater har jag förstås inga, jag vet inte ens vad det är, men eftersom de ändå ska puttra i olja kan jag nog ta upp mina svenska små halverade tomater ur frysen. Italienare skulle förfasa sig, men det är närodlat och smakrikt som gäller även här.

En del böcker jag skrivit om tidigare har förutom text också inehållit cd-skivor. Så icke denna, men min musiksamling innehåller lyckligtvis ett par cd med musik ur Tv-programmen Solens mat. Så i skrivande stund kan jag avnjuta Nessun dorma och gamla godingar som Volare och Gente di mare. Musik som strömmade ut i hem runt om i Sverige under de uppskattade tv-kvällarna med Bo Hagström. Ljudillustrationer passande till italienska landsbygdstrakter bland örter getter och entusiastiska mativrare. Jag har inte kommit över än att jag glömde packa ner denna musik vid förra sommarens resa till blått medelhav och ekklädda toscanska berg. Ytterligare en anledning, bland många, många att fundera på en ny resa till detta solens land...

Solens öar
Bo Hagström
Foto Per Anders Rudelius
ICA BokförlagJag vill också bjuda på några av mina bilder från en annan Solens ö, Elba en bit ut i Medelhavet utanför Toscanska fastlandet. Med hälsning till väninnan där, Världens bästa D.

2 kommentarer:

Boktokig sa...

Vad vackert det ser ut att vara där!

Vad intressant att du ibland börjar med att läsa slutet! Läser du hela boken sedan?

Boktokig sa...

Ja, Ehrenmarks humor är härlig!

Härligt med nostalgiska böcker. Tycker om att blanda mellan nytt och gammalt!