torsdag 4 mars 2010

Längtan till Italien

CITRONER - vad går väl upp mot en lysande gul citron från Italiens land?


Längtan till Italien - ett tillstånd jag närt en stor del av mitt liv. Och som jag lugnande brukar säga till min skogsman; det gör inte så mycket om jag inte får åka dit (så ofta), längtan och tankarna på detta solens matland räcker långt. Men en visit en gång om året, eller kanske två, skulle jag ändå mycket väl kunna tänka mig... Om så bara över dan för att handla soldränkta tomater eller zucchiniblommor, dessa blomsterrikets sidenkjolar.Det är dags för min Italienska Vecka här på bloggen, men vet ni hur den började? Med två dagars idogt letande efter Bo Hagströms Solens mat-böcker. För utan de böckerna blir det ingen fullständig italiensk vecka! Jag har letat med glasögon och utan glasögon, nagelfarit de olika hyllorna, till o med bland julböcker och deckare. Letat ett par gånger till för jag visste ju att de skulle finnas i hyllorna. Och nog för att det finns böcker på både ett och två ställen i huset, och tydligen också på ett tredje. För det var där jag hittade boken om Solens Öar. Liggande prydligt på hyllan nära sovrummet. Så är det när man inreder med böcker!

Detta letande gjorde att jag nästan inte kunde bestämma mig för vilken bok som skulle få äran att öppna veckan. Men det får Italienska inviter göra, en favorit bland favoriterna i italienska hyllan.


Siv och Key L Nilson bjuder på en härlig italiensk rundtur med sin bok av fin papperskvalitet i danskt band, litet format och flikar att använda som bokmärken. Sådant som tillför extra glädje och njutning för en läsare. En bok att läsa hemma, och en bok att stoppa med i handbagaget att inspirationsläsa på flyget, om man inte hunnit tänka ut en önskelista på vad som ska ses och upplevas. Annars räcker den till som godnattläsning länge, länge om man inte skyndar. Boken ger täta och många bildupplevelser och har trevlig kapitelindelning med tillhörande läckra recept. Kapitlet om Piemonte bjuder på Oliv- och sardellsnittar, det om Rom på Saltimbocca alla romana och på annat ställe kan man läsa om hur man gör kalvlever som i Venedig.

Italienska inviter
Gastronomiska utflykter
Siv och Key L Nilsson
Prisma

1 kommentar:

Lotta sa...

Hej!
Vad roligt att du har hittat till mig. Vad trevligt med en blogg som handlar om böcker.

Att drömma sig bort till Italien är inte så dumt... Att drömma och längta är en del av livets godbitar.

Ha det gott
Kram Lotta