söndag 7 mars 2010

Italienska trädgårdarKan det passa med lite läsning om Italienska trädgårdar så här på söndagen? Dagens bok är ett praktfullt verk i stort coffee table-format, härlig papperskvalitet och med vackert glansiga bilder. Boken inleds med trädgårdshistorik och kartor över Italien. Därefter följer olika berömda trädgårdar uppdelade efter region med början i Roms närhet,Villa Lante i Lazio. Trädgård nummer två, också den i Lazio, är sagoaktiga Giardino di Ninfa. Ninfa var från början en liten stad, numera är det en slottsträdgård planterad i och på och kring ruiner. Men även omgivningarna och vägen dit är en upplevelse. "När berget Normas imponerande vägg fyller bilens framruta är jag så gott som framme." skriver författaren Ann Larås och fångar känslan precis.

Den här boken är så vacker, och så innehållsrik att man nästan bara orkar med en trädgård i taget. Där är många trädgårdar att med författaren och fotografens hjälp besöka, så boken räcker länge. Inför en resa, eller efter, är det också en underbar läsning.

Italienska trädgårdar
Ann Larås
Specialfoto: Åke E:son Lindman
Natur och Kultur
När väninnnan, Världens Bästa Y, gjorde upp en utflyktslista inför vårt besök i Italien, valde hon minnesvärda mål till Skogsmannens ära. Han som annars brukar vara den givne chauffören fick nu helt slappna av och bli presenterad för det ena magnifika naturbesöket efter det andra. Giardino di Nimfa var en av höjdpunkterna, och dit kom vi en av de få söndagar per säsong som trädgården är öppen för allmänheten. I timmar vandrade vi runt i den fuktiga värmen, det var i maj och alla de tusentals rosornas absoluta blomningstid.

Ord räcker inte till.

Så en del av våra bilder från denna paradisiska trädgård får tala.
1 kommentar:

Boktokig sa...

Åh, vilken vacker bok!!! Den måste jag titta mer i!!!