onsdag 17 mars 2010

Pasta, Pizza och Panino

Nu är det avslutning på Italienska Temaveckan här på Inreda med Böcker. Det firar vi med två högst inspirerande matböcker. Bar Italia av Tomas Tengby, Matts Johansson och Thomas Johansson är den ena. Den andra är Glenn Strömbergs Mitt Italien.


Vi gör som många italienare, inleder dagen med ett snabbt besök på en bar.Duktiga baristor har vi ju i Sverige men Tomas Tengby påtalar att Italien inte har vunnit barista-VM en endaste gång trots att espressons hemland är just Italien.


Ni som följer min blogg vet hur svag jag är för en boks helhetsintryck, omslaget och pappret och fotona. Och Bar Italia är ett mönsterexempel på en bok som jag med glädje tar till mig. Den är en prydnad i bokhyllan och en fröjd att hantera för en stunds läsning och teoretisk matnjutning. När det kommer till den mer praktiska delen stöter jag dock på patrull. Herr Tengby och jag har inte samma åsikt om jäst och efersom han dikterar torrjäst i sina recept lägger jag boken ifrån mig med en uppgiven suck. Jag som så gärna hade velat prova Tengbys ciabatta eller panini.


Eftersom jag endast använder färsk jäst får jag antingen försöka räkna om jästmängd, gå till annan receptbok eller hålla mig till Piadine Romagnole som är ett tunnbröd helt utan jäst, vare sig Thomas Tengbys torkade variant eller min levande och färska. Eller så får jag låta bli att baka och i stället prova något av alla de andra fina recept boken innehåller. Kanske jag då väljer inläggningen Carote in agrodolce - sötsura morätter - eller Peperoni arosti - grillade inlagda paprikor.

Fotograf Thomas Johansson står bakom de flesta av bokens bilder. Fotona är underbara, antingen de är på en stapel med kaffekoppar, kaffebönor eller apelsinglass i högfotade glas.

Ska man satsa på någon enstaka bok om italiensk mat- och dryckeskultur är Bar Italia the one. Boken är underhållande, modern och högst informativ med förklarande och trevliga bilder till avsnitt om såväl kaffe som olika charkuterier. Allra sist, precis innan registret över bra barer i Italien, hittar man avsnittet om italienska drinkar som avslutas med Limoncello, citronlikören som är så italiensk som något italienskt kan vara.

Bar Italia
Tomas Tengby Matts Johansson Thomas Johansson
Prisma


--------------------------------------------------------------------------------

Det där med snabbt besök passar förstås inte mig. Oftast bjuder de här italienska barerna på så mycket att titta på att jag behöver en låång stund på mig både för att bestämma vad jag vill ha och för att titta runt på allt. Då gäller det att inte skapa blockering vid disken. Lantbo möter jäktade storstadsbor...Förmodligen är jag mer lämplig som sävlig gäst i de centraleuropeiska kaffesalongerna. Där lär man sitta länge länge med en kaka och en tidning. Mer om detta när jag om några veckor fått erfarenhet av den österikiska kafékulturen. Någon med Wien-erfarenhet som har goda tips o erfarenheter att dela med sig av? Kanske någon rekommendation på lämplig litteratur?

----------------------------------------------------------------------------------
Glenn Strömberg
MITT ITALIEN
Pasta och pizza från norr till söder

Norstedts


Eftersom jag definitivt är mer intresserad av mat än fotboll vet jag bara att heter man Glenn är man också förmodligen en duktig fotbollsspelare. Det lär stämma i Glenn Strömbergs fall. Han har dessutom levt i Italien de senaste 25 åren så han kan också anses vara expert på det kulinariska området.Den här bokens recept och underbara foton på mat är uppdelade i landets olika regioner. Omslagsbilden och matbilderna står Agneta Thorsén för och när jag öppnar boken faller helt naturligt uppslaget med sidorna 168 och 169 upp. Där finns min favoritbild, ett fat med lysande citrusblad- och frukter.

Glenn låter flera fotbollskompisar presentera sig, sin favoritpasta och sina italienska smultronställen. Det nischar boken och gör den till ett speciellt och trevligt inslag i det stora utbudet av italiensk matlitteratur. Fotbollshistoria och -historier i kombination med mat gör också boken till en lämplig present till någon med just den intresseinriktningen.Pizza med kronärtskocka och mozzarella kallas Pizza Colosseo. Det vattnas i munnen och jag är färdig att leta upp en billig dagsresa till Italien. Receptet föreskriver 80 gram griskind eller pancetta, men charkuterier är vi lika duktiga på i Sverige och jag har hittat flera underbart goda alternativ till utländsk lufttorkad skinka så jag skulle i stället fylla väskan med äkta mozarella och inlagda kronärtskockshjärtan.Även detta är en bok jag tycker om och kan rekommendera. Papperskvaliten? Jo den är jag också nöjd med! Ytterligare en bok alltså, som är en prydnad och en guldgruva när det gäller initierad Italienkunskap och goda recept.

1 kommentar:

Maria sa...

Det är så man skulle kunna tänka sig den gamla "Pappa jag vill ha en Italienare". Det ser verkligen underbart ut.
/Maria