torsdag 11 mars 2010

PompejiÄven om tankar om Italien ofta blir tankar om mat måste vi väl ha med lite historia under vår italienska vecka! Så jag tar i ordentligt och går tillbaka till år 79 e.Kr. Mary Beard, historiker och forskare från Storbritannien kom i höstas ut på svenska med

Pompeji
Livet i en romersk stad
.

Det är en sådan bok som jag har upp till en del annan litteratur, det blir något kapitel, några sidor då och då. Som av en händelse läser jag om servering av mat på sidan 245.
"Han berättar att huvudrätterna serverades vid kanten av bassängen, medan tilltugg och mellanmål fick flyta omkring på brickor."
Detta försigick i Toscana men författaren ser det inte som omöjligt att priviligierade kunde få sina måltider serverade på samma sätt i Pompeji.

Boken är ordentligt intressant att läsa, men trist i sitt utförande. Inte behöver väl fotografierna också se ut som om de var tagna redan år 79 efer Kristus? Eller som om de var omoderna redan 1979 i alla fall.

Pompeji
Mary Beard
NorstedtsHans Furuhagens bok om samma stad vid samma tidpunkt heter

Pompeji
Bakom ruinerna.

Den har bara hälften av Beardbokens sidantal, men å andra sidan är hela boken i lite större format. Bilderna och boken känns mer med sin tid, och då är den här boken ändå inte alldeles nyutgiven, den kom 2004.Mycken kunskap finns att hämta i båda de här Pompejiböckerna där man får en inblick i interiörer och leverne hos pompejianerna. Som de hade det innan lavan som vällde ut från vulkanen Vesuvisus inre helt hade täckt dem. Jag tänkte på detta medan jag städade mjölskåp och skafferi i dag. När jag insåg att jag samlat på mig lite för många paket av några enstaka torrvaror funderade jag på vad arkeologer om tvåtusen år då skulle få för uppfattning om kosthållet här i trakten år 2010. Om Hallandsåsen skulle visa sig vara vulkanisk. Och så provocerad av Banverksförsöken att borra sig igenom åsen att lavaströmmar skulle leta sig miltals ut på slätten. Hemska tanke. Trots en och annan jordbävning av den mer beskedligare sorten lever vi lyckligtvis i en trygg natur. Och alla paketen med florsocker, potatismjöl och havregryn kan jag nog fundera ut någon god användning för. Fastlagsbullar, sockerkaka och morgongröt till exempel.

Pompeji
Hans Furuhagen
Natur & Kultur


Ni som har varit i Pompeji, hur upplevde ni det där?

4 kommentarer:

Dona blogg sa...

Du har pilflätning på din "att göra lista"... och jag har Italien på min lista över önskade resmål :) Har inte varit i Italien - ännu!

Trevlig helg!

/Pernilla

Livsnjutaren sa...

Jag besökte Pompeji för några år sedan...fantastisk plats och så spännande att gå omkring där folk 79 e kr en gång gick.
Jag vill verkligen rekomendera alla att besöka Pompeji!!

Ha en skön helg!

Boktokig sa...

Tack! Just nu läser jag väldigt mycket. Är väl inne i en sådan period!

Jag brukar också roa mig med att fundera vad arkeologer skulle tänka om vår tid!

Hoppas du får en trevlig lördagskväll!

Emmas utsikt sa...

Jag har bara varit i Toscana, men så härligt! God mat!

När barna blir större ska jag ta tag i min bokläsning igen. Blir så inspirerad hos dig.

Ha det gott!