torsdag 3 februari 2011

Grön trädgård

Grön trädgård året omBild: Christina Ilminge/Prisma

Med snö fram och tillbaka - fallande och töande precis som det ska vara de här vintermånaderna - ska jag verkligen ta mig tid att l ä s a den här boken. Inte bara bläddra för att leta sköna trädgårdsmiljöer. Vilket ändå inte kan vara huvudsyftet i det här fallet eftersom layouten påminner om 70-talet. Bilderna är med andra ord lite trista... 

Bild: Christina Ilminge

Trevlig installation att njuta av under vintern!


Men boken verkar vara fullspäckad av nyttigheter. Och har dessutom ett extra och löst bokomslag, så man  kan nyttja flikarna som bokmärken. Eftersom  Grön Trädgård året om  säkert innehåller en massa matnyttigheter lämpliga för vår delvisa omplanering kommer jag nog unna mig att både stryka under och vika hundöron. Jag tror att det här kan bli en god arbetsbok. Jag återkommer med närmare utlåtande när jag läst lite mer!


Bild: Christina Ilminge

Vippor,  kanske något för önskelistan till en rabatt eller hörna .
Marktäckare har vi redan, fast i form av frodig skvallerkål...Grön trädgård året om


Jag tittar i mitt bildarkiv och känner hur härligt det är med sommargrönska 

Ni ser väl titthålet ut mot grannens kohage?
Här har det blivit  för mycket av både det ena och andra. Enligt planen ska grusgången fram mot bersån kantas av enbart  bärbuskar... (Innanför vid båda sidor finns grönsaks- och potatisland.) Men så blommar det så vackert gult och blått på försommaren  - och det hela blir uppskjutet ännu ett år. 


Vi är glada för häckar. Här är den gamla bokhäcken på lantstället.
Både häckar och rhododendron
planterades under första halvan av 1900-talet och är kära släktklenoder.

Vi har länge funderat på någon form av vinterhäck som avdelare någonstans i trädgården. Häcken känns viktigare än behovet att dela av, men vi gläds åt tanken på snö på välformade gröna buskar. För att inte tala om så glada fåglarna borde bli! 


Nu är det snart dags för mig att börja på den där pärmen jag tänkt mig, med planeringsfunderingar och listor på önskningar och arbete. Hur organiserar ni andra trädgårdsplaneringen?

4 kommentarer:

Hanneles bok-paradis sa...

Intressant, det gröna är ju skönt, håller året runt.

Zaga sa...

Härligt med en trädgårdsbok!! I dag har mina perlagoner fått ny jord och nu väntar jag på att det ska sätta fart och växa!
Ha en härlig torsdag och njut av din fina bok!

Eva-Lis & Zaga

Sophia Callmer sa...

Vintergrönt året om är spännande, att ge trädgården ramar och struktur tycker jag blir tydligare under, höst, vinter och vår, det ger mycket att jobba med det. Jag skissar, sen gräver jag, går runt, flyttar mig runt , sitter och känner och ser på hur det funkar RUMSLIGT, det är inte enkelt men himla kul och utfodrande att skapa trädgårdsrum. Jag ändrar mig massor av gånger medan jag håller på, men sen blir det nog rättså bra tillsist. kram Sophia

Vicky sa...

Vilka inspirerande trädgårdsbilder! Både bokens och dina egna. Tyvärr har jag själv bara en lite plätt lagom för barnen att leka på, men när solens strålar börjar värma på våren så brukar inspirationen infalla och nya tankar ta form... får se om något av det blir förverkligat detta år :)